LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pasta Carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tanie, proste i bardzo smaczne danie.

Pasta Carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta Carbonara

 

  • makaron gruby 70 dag
  • jaja 3
  • ser świeżo starty (parmezan lub inny) 5 dag
  • pancetta (lub surowy boczek albo szynka wędzona) pokrojona w kostkę 10 dag
  • oliwa 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • mleko 2 łyżki
  • tymianek 1 łyżka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasta Carbonara
Makaron ugotować (al. dente) w osolonym wrzątku z 1 łyżką oliwy. Odlać. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem. Olej z masłem rozgrzać na dużej patelni, aż tłuszcz zacznie się pienić. Wrzucić boczek lub szynkę i podsmażyć. Dodać makaron, jaja i podgrzewać na ostrym ogniu ok. 30 sekund, aż jaja się zetną. Dodać połowę sera i wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera i podawać.
Pasta Carbonara
Podsmażanie kostek szynki do pasty Carbonara.
Pasta Carbonara
Dodanie makaronu do podsmażonej szynki.
Pasta Carbonara
Dodanie roztrzepanych jaj z ziołami do makaronu.
Pasta Carbonara
Dodanie sera do makaronu z szynką i jajami.