Sposób przygotowania:
Pasta dyniowo-serowa
Jak przygotować puree?
Dynię pokroić w miarę równe kawałki i wykroić pestki. Nie obierać ze skórki. Następnie kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż dynia będzie miękka. Wystudzoną upieczoną dynie wybrać łyżką ze skórki i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Część puree wykorzystać do pasty natomiast reszte mozna wykorzystac do innych celów np. zupki krem. Piuree można przełożyć do woreczków i zamrozić, przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut lub jeśli planujemy je zaraz zużyć wstawić do lodówki ( w lodówce trzymam ok 2 dni w szczelnym pojemniczku).4 Przygotowanie pasty:
Puree z dyni przełożyć do miski. Do puree dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Następnie gotową pastę doprawić do smaku słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Gotowa pastę odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły.Pastę podawać z pieczywem.
Dynię pokroić w miarę równe kawałki i wykroić pestki. Nie obierać ze skórki. Następnie kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż dynia będzie miękka. Wystudzoną upieczoną dynie wybrać łyżką ze skórki i zmiksować blenderem na gładkie puree.
Część puree wykorzystać do pasty natomiast reszte mozna wykorzystac do innych celów np. zupki krem. Piuree można przełożyć do woreczków i zamrozić, przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut lub jeśli planujemy je zaraz zużyć wstawić do lodówki ( w lodówce trzymam ok 2 dni w szczelnym pojemniczku).4 Przygotowanie pasty:
Puree z dyni przełożyć do miski. Do puree dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać. Następnie gotową pastę doprawić do smaku słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Gotowa pastę odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły.Pastę podawać z pieczywem.