Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Uwielbiam pastę jajeczną do kanapek. Często robię jej różne wersje, a ta z soczewicą przypadła mi bardzo do gustu. Polecam!

Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą

 

  • 6 jajek
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • Mały kawałek pora (lub cebulka od szczypiorku)
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 płaska łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą
Soczewicę ugotować w małej ilości osolonej wody do miękkości. Wystudzić. Wrzucić do miski. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek i wrzucić do soczewicy. Całość ugnieść bardzo dokładnie widelcem (można zmiksować blenderem). Pora drobniutko pokroić i wsypać do miski. Dodać majonez i jogurt, wymieszać wszystko dokładnie. Dodać musztardę, czubrycę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać ponownie i wstawić do lodówki do przegryzienia. Pastę nałożyć do miseczki, posypać natką i podawać z domowym chlebem na śniadanie lub kolację.
Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą
Soczewicę ugotować w małej ilości osolonej wody do miękkości. Wystudzić. Wrzucić do miski.
Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek i wrzucić do soczewicy. Całość ugnieść bardzo dokładnie widelcem (można zmiksować blenderem). Pora drobniutko pokroić i wsypać do miski.
Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą
Dodać majonez i jogurt, wymieszać wszystko dokładnie. Dodać musztardę, czubrycę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać ponownie i wstawić do lodówki do przegryzienia.