Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasta jajeczno-serowa na krakersach

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna pasta jajeczno-serowa w nietypowym podaniu na słonych krakersach, do wykonania dosłownie w pół godziny. Można nią zaskoczyć gości na wielkanocnym stole. Polecam.

Pasta jajeczno-serowa na krakersach

Składniki:

Pasta jajeczno-serowa na krakersach

 

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 15 dag twardego sera żółtego
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy
  • kilka łyżek majonezu
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • pół pęczka szczypiorku
  • około 24 sztuki krakersów

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczno-serowa na krakersach
1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, 5 dag odkładamy do dekoracji.

3. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy i jedną łyżkę odkładamy do dekoracji.

4. Starte jajka, ser, szczypiorek, majonez i musztardę dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Krakersy układamy na talerzu i smarujemy pastą, przekładamy je do wyczerpania składników. Wierzch smarujemy cieniutko majonezem, posypujemy odłożonym startym jajkiem, serem żółtym i na koniec posypujemy szczypiorkiem.

6. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki, im dłużej przekąska postoi tym bardziej krakersy zmiękną.

7. Smacznego życzę.