SUPERPRZEPIS

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową Więcej zdjęć (2)

Wytrawne podłużne ciastka napełnione wyrazistą pastą na bazie jajek, tuńczyka i świeżego szczypiorku. Idealnie sprawdzą się jako przystawka oraz imprezowa przekąska.

Składniki:

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową

 

 

Sposób przygotowania:

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową

Ciasto

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową
ciasto dokładnie rozrobić następnie zmiksować z jajkami

Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego i uformować eklerki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
20-30minut. Pozostawić do wystygnięcia a następnie przekroić wzdłuż
na dwie równe części.

Farsz

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową
jajka pokroić drobno, tuńczyka odsączyć a szczypiorek posiekać

Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Jajka, tuńczyka i szczypiorek przełożyć
do miski, dodać starty żółty ser, majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.

składanie

Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową
eklerki upiec w piekarniku a następnie nafaszerować

Dolną część eklerka posmarować farszem jajeczno- tuńczykowym
a następnie przykryć górną częścią ciastka.