WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 617]

Talarki z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Talarki ziemniaczane smażone na patelni, idealne jako dodatek do obiadu mięsnego i surówki lub jako samodzielna przekąska.

Talarki z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Talarki z patelni

 

Sposób przygotowania:

Talarki z patelni

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki. Zalać wodą i obgotować przez około 20 minut aż zmiękną. Odcedzić i przestudzić.

Następnie pokroić na plasterki o grubości kilku milimetrów. Na patelni rozgrzać ok. łyżki oleju, ułożyć plasterki ziemniaków jeden obok drugiego i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Jeśli nie zmieszczą się na raz na patelnię to smażyć na 2 patelniach lub partiami. Wykładać po usmażeniu na ręcznik papierowy żeby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Podawać posypane solą z ketchupem lub jako dodatek do obiadu.

Talarki z patelni
Ziemniaki pokrojone na plasterki podczas smażeniu na patelni
Talarki z patelni
Ziemniaki po obgotowaniu i pokrojeniu w plasterki
Talarki z patelni
Ziemniaki obrane pokrojone na połówki przed ugotowaniem
Talarki z patelni
Talarki ziemniaczane podane z karkówką z patelni i surówką