EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 222]

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, pachnącym świeżym koperkiem, delikatnie ostrym szczypiorkiem, które idealnie komponują się z wyrazistymi serowymi kulkami i chrupiącymi orzechami.

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami

 

  • 200g wędzonego łososia
  • 4-5 kromek chleba razowego

 

Sposób przygotowania:

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami

ETAP 1:

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami
sery połączyć ze sobą, biały rozgnieść, a żółty zetrzeć na tarce

1. Ser wędzony i pleśniowy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a ser biały rozgnieść widelcem. Następnie wszystkie rodzaje serów połączyć ze sobą, zwilżyć lekko ręce i ulepić z masy serowej kulki wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 2:

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami
orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni

2. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać, a kromki chleba pokroić na kwadraty.

ETAP 3:

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami
koper i szczypiorek drobno posiekać

3. Koper, szczypiorek drobno posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać.

ETAP 4:

Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami

4. Połowę ilości kulek serowych obtoczyć w ziołach, a pozostałe w posiekanych orzechach.
5. Na każdym kawałku chleba ułożyć kulkę serową, plasterek łososia i spiąć wykałaczką.