gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Pasta z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ostatnio w mojej kuchni zagościła ciecierzyca bardzo nam smakuje.Więc ostatnio zrobiłam pastę na chleb była naprawdę pyszna.

Pasta z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z ciecierzycy

 

  • 1 szkl ciecierzycy
  • 1 cebula szalotka
  • 1 kawałek pora
  • 3-4 kawałki pomidora z oleju
  • koperek zielony
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czubrica zielona do smaku
  • 1/2 łyżki majonezu.

 

Sposób przygotowania:

Pasta z ciecierzycy
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia płuczemy zalewamy ponownie wodą i gotujemy około 60 minut aż będzie miękka odsączamy. Pomidory suszone kroimy . Do zimnej ciecierzycy dodajemy pomidory ,cebulę, i por miksujemy blenderem ,doprawiamy solą pieprzem i czubricą zieloną dodajemy posiekany koperek mieszamy .Jeżeli pasta wyjdzie twarda to można dodać trochę oleju z pomidorów i trochę majonezu.Taka pasta to bardzo pyszny dodatek na chlebek . POLECAM!!!
Pasta z ciecierzycy
Ciecierzycę moczymy całą noc i gotujemy.
Pasta z ciecierzycy
Pomidory suszone z oleju kroimy drobno.
Pasta z ciecierzycy
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy blenderem
Pasta z ciecierzycy
Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy przyprawy