marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta z metki z jajkami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pasty z dodatkiem jaj, wędlin lub ryb wędzonych pasują na każdą kolację lub śniadania. Kto jednak nie znosi jakiegoś składnika lub jest uczulony na niego, musi zastąpić jakimś innym dodatkiem.

Pasta z metki z jajkami na ostro

Składniki:

Pasta z metki z jajkami na ostro

 

  • 150 g. metki wieprzowej,
  • 6 dużych jaj wiejskich,
  • 4 łyżeczki musztardy łagodnej,
  • 1 średnia czuszka,
  • garść oliwek czarnych,
  • łyżeczka soli.

 

Sposób przygotowania:

Pasta z metki z jajkami na ostro
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą oraz obrać. Posiekać nożem i rozgnieść w miseczce widelcem. Metkę wieprzową zeskrobać nożem ze skórki lub osłonki do salaterki szklanej, wsypać posiekane jajka, dopełnić czterema łyżeczkami musztardy. Czuszkę opłukać, naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonek, a samą czuszke posiekać na drobne talarki, zsunąć z deski do salaterki. Oliwki wyjąć na sitko, odsączyć dodać do reszty i wymieszać. Sróbować i dodać soli. Wymieszać ponownie. Schłodzić i podawać z pieczywem białym.