Sposób przygotowania:
Turecka pasta śniadaniowa
🔘 Z główki czosnku nożem odciąć wierzchołki ząbków, następnie czosnek posolić, polać oliwą z oliwek i zawinąć w papier do pieczenia i folię aluminiową. Później bakłażan, papryki i czosnek ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piec przez około 30 minut w 200°C /, do momentu, aż będzie można z warzyw zdjąć skórkę i głowkę czosnku wycisnąć.
🔘 Pikantna pasta: obrany ze skórki bakłażan, czerwoną i zółtą parykę, wrzucić do blendera, później wycisnąć głowkę czosnku, dodać natkę pietruszki, plasterki jalapeños, orzechy włoskie, sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować na gładką masę.
🔘 Pastę umieścić na większym płaskim talerzu, spryskać oliwą z oliwek, posypać przyprawą pul biber i pokrojonymi orzechami włoskimi.
🔘 Pikantna pasta: obrany ze skórki bakłażan, czerwoną i zółtą parykę, wrzucić do blendera, później wycisnąć głowkę czosnku, dodać natkę pietruszki, plasterki jalapeños, orzechy włoskie, sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować na gładką masę.
🔘 Pastę umieścić na większym płaskim talerzu, spryskać oliwą z oliwek, posypać przyprawą pul biber i pokrojonymi orzechami włoskimi.