Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pasta z wędzonego pstrąga

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo lubię pstrąga wędzonego w każdej postaci. Tym razem postanowiłam przygotować pastę na chlebek.

Pasta z wędzonego pstrąga

Składniki:

Pasta z wędzonego pstrąga

 

  • 1 sztuka pstrąga wędzonego
  • 2 jajka wiejskie
  • 1 ogórek konserwowy
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek cienki wg uznania
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Pasta z wędzonego pstrąga

1.

Pasta z wędzonego pstrąga
Pstrąg wędzony na talerzu przygotowany do zrobienia pasty

Przygotowałam 1 sztukę pstrąga wędzonego. Jeśli chcemy zrobić pastę na więcej osób to należy podwoić lub potroić składniki.

2.

Pasta z wędzonego pstrąga
Jajka włozone do garnka z wodą i postawione na gaz w celu ugotowania

Miałam w domu jajka wiejskie, więc postanowiłam je ugotować na twardo do pasty. Zawsze od momentu zagotowania wody, wyłączam gaz i trzymam jeszcze 8 minut jajka pod przykryciem. Są idealnie ugotowane.

3.

Pasta z wędzonego pstrąga
Pstrąg wędzony obrany ze skóry i ości oraz rozdrobniony palcami

Bardzo dokładnie obrałam pstrąga ze skóry, a potem z ości. Rozdrobniłam go palcami na mniejsze części.

4.

Pasta z wędzonego pstrąga
Ugotowane i pokrojone jajka dodane do wędzonego pstrąga

Ugotowane i wystudzone jajka obrałam ze skorupek, a następnie pokroiłam na mniejsze części.

5.

Pasta z wędzonego pstrąga

Teraz dokładnie rozgniotłam widelcem pstrąga z jajkiem. Niektórzy rozdrabniają blenderem, ale mnie tak bardziej smakuje.

6.

Pasta z wędzonego pstrąga

Ogórka konserwowego, którego miałam własnej roboty pokroiłam drobniutko w kostkę i dodałam do rozgniecionych składników.

7.

Pasta z wędzonego pstrąga

Doprawiłam do smaku solą kuchenną i pieprzem czarnym mielonym. Wymieszałam.

8.

Pasta z wędzonego pstrąga

Szczypiorek też miałam własny, który drobno pokroiłam i wrzuciłam do reszty.

9.

Pasta z wędzonego pstrąga

Dodałam także jogurt grecki ( można go też zastąpić śmietaną ) oraz majonez.

10.

Pasta z wędzonego pstrąga

Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką wszystkie składniki.

11.

Pasta z wędzonego pstrąga

Pasta idealnie smakuje ze świeżym chlebkiem i bułeczką.
Smacznego !


Tagi:

ryba pasta