Sposób przygotowania:
Pasta z wędzonego pstrąga1.
Przygotowałam 1 sztukę pstrąga wędzonego. Jeśli chcemy zrobić pastę na więcej osób to należy podwoić lub potroić składniki.
2.
Miałam w domu jajka wiejskie, więc postanowiłam je ugotować na twardo do pasty. Zawsze od momentu zagotowania wody, wyłączam gaz i trzymam jeszcze 8 minut jajka pod przykryciem. Są idealnie ugotowane.
3.
Bardzo dokładnie obrałam pstrąga ze skóry, a potem z ości. Rozdrobniłam go palcami na mniejsze części.
4.
Ugotowane i wystudzone jajka obrałam ze skorupek, a następnie pokroiłam na mniejsze części.
5.
Teraz dokładnie rozgniotłam widelcem pstrąga z jajkiem. Niektórzy rozdrabniają blenderem, ale mnie tak bardziej smakuje.
6.
Ogórka konserwowego, którego miałam własnej roboty pokroiłam drobniutko w kostkę i dodałam do rozgniecionych składników.
7.
Doprawiłam do smaku solą kuchenną i pieprzem czarnym mielonym. Wymieszałam.
8.
Szczypiorek też miałam własny, który drobno pokroiłam i wrzuciłam do reszty.
9.
Dodałam także jogurt grecki ( można go też zastąpić śmietaną ) oraz majonez.
10.
Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką wszystkie składniki.
11.
Pasta idealnie smakuje ze świeżym chlebkiem i bułeczką.
Smacznego !