Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pasta z sezamu- domowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezastąpiony dodatek domowego hummusu czy pasty z fasoli- można kupić gotowy, ale taki domowy jest i tańszy i lepszy w smaku.

Pasta z sezamu- domowa

Składniki:

Pasta z sezamu- domowa

 

 

Sposób przygotowania:

Pasta z sezamu- domowa
Sezam prażymy na średnim ogniu na dużej patelni do chwili aż ładnie się zarumieni (około 3-4 minut). Musimy go cały czas mieszać, gdyż łatwo się przypala.Przesypujemy do pojemnika blendera i miksujemy dokładnie przez około 5-7 minut, robiąc przerwy mniej więcej co 30 sekund, aby blender się nam nie spalił. Podczas każdej przerwy zgarniamy dokładnie ziarenka sezamu ze ścianek blendera.Jeśli nie macie blendera o dużej mocy, możecie dodać do uprażonego sezamu 3-4 łyżki oleju sezamowego, rzepakowego lub z pestek winogron. Domową pastę sezamową można przechowywać w lodówce przez 3-4 miesiące.