Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pasta z siemienia lnanego

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Siemię lniane warto wykorzystywać w kuchni. Zawiera wiele witamin i mikroelentów mających korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Pasta z siemienia lnanego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z siemienia lnanego

 

  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 mała cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki oleju lnoanego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki soku z ogórków
  • sól i pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

Pasta z siemienia lnanego
Siemię lniane wysypać na suchą patelnię i podprażyć. Zostawić do wystudzenia. Partiami zmielić w młynku do kawy lub blenderze. Dodać olej i zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką.

Cebulę drobno pokroić, a ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Do zmielonych ziaren siemienia lnianego i słonecznika dodać cebulę i ogórki, dodać sok z ogórków, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
Pasta z siemienia lnanego
Siemię i sonecznik podgrzać na suchej patelni
Pasta z siemienia lnanego
Ziarna zmieliłam partami w młynku do kawy
Pasta z siemienia lnanego
Zmielione ziarna wymieszane z olejem lnianym
Pasta z siemienia lnanego
Gotowa pasta na bazie siemienia lnianego.