WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1881]

Tuńczyk po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tuńczyk po chińsku to pyszna przekąska na zimno. Jest zrobiona z tuńczyka z puszki i warzyw chinskich z marchewką w sosie pomidorowym.

Tuńczyk po chińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tuńczyk po chińsku

 

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 250 g mieszanki warzyw chińskich na patelnię
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka magi
  • Szczypta papryki ostrej w proszku
  • Szczypta papryki słodkiej w proszku
  • Sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu cygańskiego
  • 2 łyżki domowej roboty sosu pomidorowo-paprykowego

Sposób przygotowania:

Tuńczyk po chińsku

ETAP 1:

Tuńczyka przełożyć na sitko i odsączyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć na patelnię, dodać masło i dusić do miękkości.

Na drugiej patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa chińskie. Smażyć je pod przykryciem, aż zmiękną. Przyprawić magi i smażyć jeszcze 2 minuty.

Dodać uduszina marchewkę. Dodać ketchup cygański, przecier pomidorowy i sos. Wymieszać. Dodać przyprawy. Dusić razem jeszcze kilka minut.

W malej salaterce wyłożyć na dno połowę warzyw. Na nich rozłożyć tuńczyka. Na wierzchu rozłożyć resztę warzyw.

Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Tuńczyk po chińsku
Odsączony tuńczyk ułożony na warstwie warzyw
Tuńczyk po chińsku
Warzywa wymieszane z sosem pomidorowym na patelni
Tuńczyk po chińsku
Przecier pomidorowy i sos pomidorowy dodane do warzyw
Tuńczyk po chińsku
Uduszona marchewka dodana do usmażonych warzyw chiński