Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pasta z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taką pastę przygotowała moja mama gdy zostało soczewicy nie wykorzystanej do przygotowania obiadu.

Pasta z soczewicy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta z soczewicy

 

  • Soczewica 1 szklanka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku
  • majonez wg. uznania

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy
Soczewicę przelewamy woda na druszlaku następnie wrzucamy do baniaka z zimną osoloną łyżeczką soli wodą. Gotujemy soczewicę do miękkości, odcedzamy. Soczewicę przekładamy w talerz lub miskę i rozdrabniamy widelcem (gdy jest ciepła łatwiej ją zmiąć). Ząbki czosnku obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez wg. uznania i dokładnie mieszamy. Pasta jest świetna do chleba.
Pasta z soczewicy
Ugotowana, odcedzona i rozdrobniona widelcem soczewica.