Sposób przygotowania:
Pasta z soczewicy
Soczewicę opłukać i ugotować, a nawet rozgotować w osolonej wodzie, następnie na sitku odsączyć z nadmiaru wody. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę na patelni podgrzać olej i dodać starte warzywa oraz paprykę i cebulę, delikatnie posypać sola i wszystko razem przesmażyć, następnie dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i pod przykryciem udusić do miękkości. Kiedy warzywa są miękkie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilkę razem dusić teraz dodać odsączoną soczewicę, wymieszać i wszystko dokładnie zmiksować do powstałej pasty dodać drobno pokrojony czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, szczyptę chili oraz pieprzu czarnego, soli dodać do smaku bo już wcześniej była solona soczewica i warzywa, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Dinah
zbysiowa
weronikaS
weronikaS
na pewno*