SUPERPRZEPIS

Pasta z soczewicy

  • 4
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pasta z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Pasta z soczewicy jest bardzo prosta w przygotowaniu i przy małym nakładzie finansowym mamy fajny dodatek do pieczywa.

Składniki:

Pasta z soczewicy

 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy
Soczewicę opłukać i ugotować, a nawet rozgotować w osolonej wodzie, następnie na sitku odsączyć z nadmiaru wody. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę na patelni podgrzać olej i dodać starte warzywa oraz paprykę i cebulę, delikatnie posypać sola i wszystko razem przesmażyć, następnie dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i pod przykryciem udusić do miękkości. Kiedy warzywa są miękkie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilkę razem dusić teraz dodać odsączoną soczewicę, wymieszać i wszystko dokładnie zmiksować do powstałej pasty dodać drobno pokrojony czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, szczyptę chili oraz pieprzu czarnego, soli dodać do smaku bo już wcześniej była solona soczewica i warzywa, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Pasta z soczewicy
Soczewicę rozgotować i dokładnie odcedzić.
Pasta z soczewicy
Wszystkie warzywa podsmażyć i udusić do miękkosci.
Pasta z soczewicy
Do miękkich warzyw dodać odcedzoną z wody soczewicę.
Pasta z soczewicy
Wszystko dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.