wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Pasta z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa, pyszna pasta z soczewicy, doskonała na kanapki . Niebanalny smak i udoskonalenie kanapkowej nudy. Do tego proste i łatwe przygotowanie . Doskonała dla osób z nadciśnieniem - wystarczy tylko nie dodawać soli.

Pasta z soczewicy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z soczewicy

 

  • szklanka soczewicy czerwonej
  • marchew
  • pietruszka ( korzeń i nać)
  • pół małej cebuli
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy
Soczewice płuczemy dwukrotnie. Marchew i korzeń pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż. W garnku gotujemy wodę, na wrzątek wsypujemy soczewicę, oraz warzywa. Cebulę obieramy i opiekamy na palniku gazowym, następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy ok 30 minut. Po ugotowaniu soczewicę z warzywami odcedzamy na sitku, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oleju i miksujemy blenderem. Zmiksowaną pastę doprawiamy sola, pieprzem i posiekana natką pietruszki, wszystko mieszamy.
Pasta z soczewicy
Soczewicę odcedzamy, przekładamy do miski wraz z marchwią, cebulą i pietruszką
Pasta z soczewicy
Do zmiksowanej soczewicy z warzywami dodajemy posiekana natka pietruszki i mieszamy