Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Pasta z surowym tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

nietypowa sałatka z surowym tuńczykiem i pomidorami

Pasta z surowym tuńczykiem

Składniki:

Pasta z surowym tuńczykiem

 

  • 400g drobno posiekanego świerzego filetu z tuńczyka
  • świerzo wyciśnięty sok z cytryny
  • 20 czarnych oliwek, wydrylowanych u drobno posiekanych
  • 3/4 szklanki (180ml) oliwy extra virgine
  • 2 ząbki czosnku lekko rozgniecione
  • 500g obranych i posiekanych pomidorów
  • sól i pieprz biały zmielony
  • 500g makaronu penne - rurki
  • 4-5 listków świerzej bazylii

Sposób przygotowania:

Pasta z surowym tuńczykiem
Rybę marynuj przez 30minut w zaprawie z soku cytrynowego, oliwy i drobno posiekanych oliwek. Na rozgrzanej oliwie przesmaż przez 2minuty czosnek, zdejmij z ognia i usuń czosnek. Pomidory lekko osól i przez 15minut osączaj w durszlaku. Rybę dokładnie wymieszaj z osączonymi pomidorami i oliwą w której smażył się czosnek. Makaron ugotuj aldente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź i schłodź pod zimną wodą. Osądz i osusz na ręczniku papierowym. Przełóż do miski i skrop resztą oliwy. Dodaj rybę z pomidorami i oliwą oraz bazylię. Wszystko wymieszaj.

Smacznego!