szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pasta z tuńczyka i bazylii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Może nie prezentuje się okazale, ale zapewniam, że smakuje bardzo dobrze. Mocno czosnkowa i pachnąca bazylia.

Pasta z tuńczyka i bazylii

Składniki:

Pasta z tuńczyka i bazylii

 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta z tuńczyka i bazylii
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do rozdrobionego tuńczyka. Dokładnie wymieszać.

Dodać bazylię i wyciśnięty sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Schłodzić.

Przygotowaną pastą smarować pieczywo.