AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Grzanki z czarną tapenadą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tapenada wywodzi się z Prowansji. Jest to pasta gdzie głównym składnikiem są oliwki i kapary. Ja w swojej paście kapary pominęłam, gdyż nie przepadam za nimi. Tapenada z grzankami smakuje wprost wyśmienicie.

Grzanki z czarną tapenadą

Składniki:

Grzanki z czarną tapenadą

 

Sposób przygotowania:

Grzanki z czarną tapenadą
Bagietkę pokroiłam na ukośne kromki. Każdą kromkę natarłam roztartym czosnkiem oraz skropiłam oliwą. Kromki pieczemy w piekarniku aż się zrumienią, można to też zrobić na patelni.

Oliwki wrzuciłam do pojemnika, dodałam oliwę, 2 łyżki natki pietruszki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczką octu balsamicznego i wszystko razem zblendowałam.

Na koniec doprawiłam do smaku solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Pastę wyłożyłam na grzanki i posypałam natką pietruszki.