Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pasta z zielonego groszku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasta idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, wytrawnymi ciasteczkami podanych na imprezie, a nawet jako nadzienie do zwykłych naleśników.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:

Pasta z zielonego groszku

 

  • 1 puszka groszku ( o pojemności 400 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka dobrej jakości oleju/oliwy
  • sól, pieprz

W razie potrzeby:

  • odrobina zalewy z groszku

Sposób przygotowania:

Pasta z zielonego groszku

Groszek:

Pasta z zielonego groszku
Można użyć groszku świeżego lub mrożonego - uprzednio ugotowanego w osolonej wodzie.

Groszek konserwowy należy dokładnie odcedzić z zalewy.

Blendowanie:

Pasta z zielonego groszku
Pasta powinna być zblendowana na gładką konsystencję.

Wszystkie składniki pasty należy zblendować na jednolitą konsystencję.

Całość doprawić zgodnie ze smakiem smaku.

Jeżeli pasta jest za sucha to należy dodać niewielką ilość zalewy z groszku lub oleju/oliwy.

Podanie:

Pasta z zielonego groszku
Pastą można smarować pieczywo, krakersy lub naleśniki.

Pasta najlepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu w lodówce.