EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Koperkowa pasta z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Mocno zielona, warzywna pasta na bazie zielonego groszku, świeżego koperku, z aromatem czosnku i orzeszków. Idealna do kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie doskonale smakuje z ciepłymi grzankami.

Koperkowa pasta z zielonego groszku

Składniki:

Koperkowa pasta z zielonego groszku

 

  • 300g mrożonego zielonego groszku
  • 2 pęczki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 75g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Koperkowa pasta z zielonego groszku

ETAP 1:

Koperkowa pasta z zielonego groszku
zielony groszek ugotować w osolonej wodzie

1. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

ETAP 2:

Koperkowa pasta z zielonego groszku
koperek, czosnek przełożyć do blendera i zmiksować

2. Koperek posiekać a czosnek obrać i pokroić w plasterki.

ETAP 3:

Koperkowa pasta z zielonego groszku
groszek zblenderować wraz z koperkiem na gładki krem

3. Koperek, czosnek, orzeszki i oliwę przełożyć do blendera zmiksować
do postaci pasty. Następnie dodać ugotowany groszek, majonez i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej pasty. Na samym końcu doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ETAP 4:

4. Podawać na pieczywie.