WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Patisony marynowane z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo ciekawy, smaczny dodatek do dań i super przekąska. Patisony marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z rodzynkami.

Patisony marynowane z rodzynkami

Składniki:

Patisony marynowane z rodzynkami

 

  • ok 3 kg młodych patisonów
  • 1 kg cukru
  • 0,5 litra octu
  • 1,5 zklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • Na 1 słoik:
  • 1 łyżka rodzynek
  • 10 ziarenek pieprzu
  • ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki nasionek kopr

Sposób przygotowania:

Patisony marynowane z rodzynkami
Patisony dokładnie oczyszczamy i myjemy. Układamy w słoikach i do każdego dodajemy ząbek czosnku, rodzynki, pieprz i koperek. W garnku gotujemy zalewę z wody, octu, cukru i soli. 

Zalewamy patisony w słoikach i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy jeszcze ok 10 minut i odstawiamy do góry dnem do zawekowania.