Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Patisony marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Patisony marynowane to doskonały dodatek do różnych mięsnych dań. Patisony te stanowią również smaczną samodzielną przystawkę.

Patisony marynowane

Składniki:

Patisony marynowane

 

  • małe( jędrne )patisony
  • 6 łodyg kopru
  • 6 dużych ząbków czosnku

na zalewę :

  • 1 i 1/4 l wody
  • 3/4 szkl. octu 10 %
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2,5 płaskie łyżki soli
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 1 kopiata łyżka gorczycy

Sposób przygotowania:

Patisony marynowane

Przygotowanie warzyw do słoików :

Patisony marynowane
do każdego słoiczka dajemy po łodyżce kopru i po ząku czosnku,wypełniamy słoiczki patisonami

Na spód każdego słoiczka dajemy po 1 łodyżce kopru (umytego i osuszonego) oraz po 1 ząbku obranego czosnku. Patisony dokładnie oczyszczamy. Wkładamy do słoiczków.

Przygotowanie zalewy :

Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy na piórka a marchew w plasterki.

Wszystkie składniki zalewy razem gotujemy łącznie z pokrojoną marchewką i cebulą.

Gorącą zalewą zalewamy patisony w słoiczkach. Zakręcamy słoiczki dokładnie zakrętkami.

Pasteryzujemy ok. 5 min.