WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1960]

Ketchup z cukinii i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ketchup z cukinii i świeżych pomidorów, idealny jako sos do makaronu, sos do pizzy, ketchup do crytek, tostow czy kanapek.

Ketchup z cukinii i pomidorów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ketchup z cukinii i pomidorów

 

  • 3,5 kg cukinii
  • 2 kg pomidorów
  • 1,2 kg cebuli
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki soli
  • 1,75 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3/4 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii i pomidorów

ETAP 1:

Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne a miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukinią i solą. Odstawić na całą noc.

Rano odcisnąć z soku i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i cukier. Zagotować. Gotować na małym ogniu pół godziny.

Następnie dodać ocet, koncentrat, pieprz i papryki w proszku. Gotować kolejne 10 minut. Zblendować i przełożyć do słoików. Zakręcić.

Słoiki pasteryzowac 10 minut. Odstawić do góry dnem. Po wystygnięciu odstawić w chłodne miejsce.

Ketchup z cukinii i pomidorów
Słoiki z ketchupem po pasteryzacji odstawione do góry dnem
Ketchup z cukinii i pomidorów
Ketchup z cukinii po ugotowaniu zblendowany na jednolitą konsystencję
Ketchup z cukinii i pomidorów
Koncentrat pomidorowy dodany do gotujących się warzyw
Ketchup z cukinii i pomidorów
Pokrojone pomidory dodane do odcisnietej cukinii z cebulą
Ketchup z cukinii i pomidorów
Pokrojona cebula i sól dodane do startej cukinii