czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pavlova z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pavlova to świetny pomysł na wykorzystanie białek. Idealnie pasuje do niej bita śmietana i świeże truskawki!

Pavlova z truskawkami

Składniki:

Pavlova z truskawkami

Beza:

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 125 g serka mascarpone,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 300 g świeżych truskawek.

Sposób przygotowania:

Pavlova z truskawkami
1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę rozsmarować na papierze do pieczenia tworząc kształt koła. Piec około godziny w temp. 100st. Ostudzić.

2. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone oraz nasiona wanilii. Miksować chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Masę rozsmarować na zimnej bezie. Ułożyć umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki.

Od razu podawać.