Sposób przygotowania:
Pavlova z truskawkami i jagodami
Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka zrobią się białe ,lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć ubite białka .Wkładamy do piekarnika włączonego z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry.Rozkładamy bitą śmietanę oraz umyte truskawki i jagody.
Tit
Elficzna
Pyza
alaaa
ja osobiście różnicy wielkiej też nie zauważam czy są z lodówki czy nie ubijam takie jakie mam,dodaję ocet spirytusowy 10 %,,
alaaa
mi osobiście te gotowe bezy nie smakują,skoro raz nie wyszła spróbuj ponownie mi z tego przepisu wychodzi zawsze,najważniejsze to długo ubijać aż białka będą bardzo sztywne i lśniące,,
Pyza