SUPERPRZEPIS

Pavlova z truskawkami i jagodami

  • 6
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pavlova z truskawkami i jagodami Więcej zdjęć (4)

Tort wygląda bardzo ładnie i jest bardzo smaczny

Składniki:

Pavlova z truskawkami i jagodami

 

 

Sposób przygotowania:

Pavlova z truskawkami i jagodami
Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka zrobią się białe ,lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć ubite białka .Wkładamy do piekarnika włączonego z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry.Rozkładamy bitą śmietanę oraz umyte truskawki i jagody.
Pavlova z truskawkami i jagodami
Białka po ubiciu muszą być lśniące i bardzo sztywne.
Pavlova z truskawkami i jagodami
Ja placek bezowy odwracam spodem do góry.
Pavlova z truskawkami i jagodami
Śmietanę możemy rozłożyć łyżką lub za pomocą szprycy dekoracyjnej.