edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pekinka z ogórkiem w greckim sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jedna z wielu, ale bardzo smaczna, surówka z pekinki

Pekinka z ogórkiem w greckim sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pekinka z ogórkiem w greckim sosie

 

  • Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • pół dużego ogórka sałatkowego
  • mała czerwona cebula
  • 1/2 opakowania sosu greckiego w torebce
  • 1,5 łyżki przegotowanej chłodnej wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pekinka z ogórkiem w greckim sosie
Kapustę i ogórka opłukałam, osuszyłam. Kapustę drobno poszatkowałam, ogórka razem ze skórą starłam na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W szklance roztrzepałam sos z torebki, wodę i olej, aż do otrzymania emulsji. Przed podaniem na stół składniki sałatki polałam sosem, dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i szczyptą cukru. Pekinkę podałam do indyka z oliwkami i pieczonych z rozmarynem młodych ziemniaków.
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie
Do pekinki dodałam utarte ogórki i posiekaną cebulkę.

Tagi:

sosy ogórki