ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Surówka z kapusty z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z kapusty z żurawiną, w sam raz jako dodatek do obiadu albo do kanapek. Dodatek słodzonej żurawiny wspaniale podkreśla smak.

Surówka z kapusty z żurawiną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z kapusty z żurawiną

 

  • 1/4 główki kapusty
  • 3 soczyste jabłka
  • 2 marchewki
  • pół dużej cebuli
  • 2 łyżki suszonej słodzonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty z żurawiną
Jedną czwartą część kapusty poszatkować i nasolić. Kiedy zmięknie dodać dwie łyżki oleju rzepakowego. Obrać marchewkę i soczyste, kwaskowe jabłka, zetrzeć wszystko na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać z łupin i pokroić w dość drobną kostkę. Dwie łyżki suszonej żurawiny dodać do reszty składników.

Wszystko wymieszać razem i doprawić do smaku.
Surówka z kapusty z żurawiną
Jedną czwartą część kapusty poszatkować i nasolić
Surówka z kapusty z żurawiną
Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Surówka z kapusty z żurawiną
Jablka obrać ze skór i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Surówka z kapusty z żurawiną
Cebulę obrać z łupin i pokroić w dość drobną kostkę
Surówka z kapusty z żurawiną
Dwie łyżki suszonej żurawiny dodać do reszty składników