Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone meksykańskie w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takich mielonych jeszcze nie jadłaś/ eś, koniecznie musisz wypróbować, smak ich rozpływa się w ustach. Kotlety mielone pieczone w kapuście, polane sosem meksykańskim, jest to ciekawe połączenie smaków a zarazem bardzo smaczne.

Mielone meksykańskie w kapuście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone meksykańskie w kapuście

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 paski papryki konserwowej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 100 g sosu meksykańskiego
  • 100 g sera żółtego
  • 1 kapusta pekińska

Sposób przygotowania:

Mielone meksykańskie w kapuście

I

Mielone meksykańskie w kapuście

1. Do miski przekładam mięso mielone, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, pokrojone drobno ogórki, kukurydzę. Następnie wsypuję sól, paprykę ostrą i wyrabiam masę mięsną.

II

Mielone meksykańskie w kapuście

2. Kapustę pekińską kroję w dwu centymetrowe krążki, wyjmuję środek, tak żeby powstał nam otwór. Środek z kapusty możemy wykorzystać do surówki. Krążki z kapusty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

III

Mielone meksykańskie w kapuście

3. W każdy otwór kapusty wkładam mięso i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

IV

Mielone meksykańskie w kapuście

4. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika, smaruję sosem meksykańskim i posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, zapiekam 10 minut w piekarniku.

V

Mielone meksykańskie w kapuście

5. Danie gotowe, podaję z sałatką oraz ziemniakami.
6. Smacznego