WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pełnoziarniste naleśniki na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej, zrobione na maślance naturalnej, bez mleka. Podane z marmoladą różaną.

Pełnoziarniste naleśniki na maślance Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pełnoziarniste naleśniki na maślance

 

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 cukier waniliowy
  • Olej do smażenia
  • Ok. 2-3 łyżki marmolady o smaku różanym

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste naleśniki na maślance

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pełnoziarnista. Dodać cukier. Wbić jajko. Dolać maślankę i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i wlać porcję ciasta.

Smażyć na małym ogniu z obu stron do zrumienienia i wykładać na talerz. Każdy naleśnik smarować cienko marmoladą i zwijać w rulon.

Podawać na ciepło lub na zimno.

Pełnoziarniste naleśniki na maślance
Każdy naleśnik po usmażeniu smarujemy marmoladą i zwijamy
Pełnoziarniste naleśniki na maślance
Naleśniki pełnoziarniste po usmażeniu i wyłożeniu na talerz
Pełnoziarniste naleśniki na maślance
Porcja ciasta naleśnikowego nalana na patelnię.
Pełnoziarniste naleśniki na maślance
Ciasto na naleśniki pełnoziarniste zmiksowane w misce
Pełnoziarniste naleśniki na maślance
Mąka pełnoziarnista wsypana do miski