dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Naleśniki żytnio-pszenne z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zdrowsza wersja naleśników sporządzonych z mąki żytniej pełnoziarnistej i mąki pszennej z farszem serowym na słodko.

Naleśniki żytnio-pszenne z serem

Składniki:

Naleśniki żytnio-pszenne z serem

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • ok 1/2 szkl maślanki
  • cukier so smaku
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Naleśniki żytnio-pszenne z serem

Pierwszy etap:

Naleśniki żytnio-pszenne z serem
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego mieszamy ze sobą.

Jajko mieszamy z mlekiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietanki. Odstawiamy na 30 minut.

Drugi etap:

Naleśniki żytnio-pszenne z serem
Ciasto wlewamy na patelnie i smażymy placki.

Patelnie rozgrzewamy. Wlewamy łyżką porcje ciasta (jeśli jest za gęste dodajemy odrobinę wody). Smażymy cienkie placki z obu stron.

Trzeci etap:

Naleśniki żytnio-pszenne z serem
Twaróg mieszamy z maślanką, cukrem i cukrem waniliowym.

Twaróg mielimy i dokładnie mieszamy z maślanką, cukrem i cukrem waniliowym. Serkiem smarujemy naleśniki i zwijamy w ruloniki.
Smacznego!