Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Naleśniki z białym serem i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. Możecie je przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć. Pysznie pachnące cynamonem, chrupiące i bardzo sycące. Zjecie dwa i będziecie najedzeni na cały dzień. Zróbcie koniecznie.

Naleśniki z białym serem i cynamonem

Składniki:

Naleśniki z białym serem i cynamonem

Ciasto:

  • półtorej szklanki mleka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • margaryna lub masło do smażenia
  • cynamon mielony według uznania
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Naleśniki z białym serem i cynamonem

Ciasto:

Naleśniki z białym serem i cynamonem
Z podanych składników wykonujemy ciasto na naleśniki.

Z podanych składników należy zmiksujemy gładkie i bez grudek ciasto. Następnie odstawić je na około pół godziny żeby odpoczęło.

Smażenie naleśników:

Naleśniki z białym serem i cynamonem
Następnie z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki.

Gdy ciasto odpocznie na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę i smażymy na niej cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.

Nadzienie:

Naleśniki z białym serem i cynamonem
Z podanych składników przygotowujemy nadzienie.

Ser biały należy dokładnie utrzeć z cukrem, cukrem waniliowy, budyniem w proszku i żółtkiem.

Przekładanie:

Naleśniki z białym serem i cynamonem
Naleśniki przekładamy serkiem i zwijamy w ruloniki.

Przestudzone naleśniki smarować przygotowanym wcześniej serkiem i zwijać je w ruloniki.

Smażenie:

Naleśniki z białym serem i cynamonem
Naleśniki smażymy z obu stron po kilka minut na rumiano.

Na patelni rozgrzać masło lub margarynę, następnie kłaść naleśniki, posypywać je cukrem i smażmy z każdej strony po kilka minut, na koniec naleśniki oprószyć według uznania cynamonem.

Podanie:

Naleśniki z białym serem i cynamonem
Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.

Gotowe naleśniki od razu podawać i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Patelnia o średnicy około 18 cm.
Z przepisu wychodzi około 12 cieniutkich naleśników.