Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na drugie śniadanie polecam przygotować pyszne placuszki i podać je z musem owocowym, u mnie to były truskawki, świeże i pachnące latem. Zapewniam, że takimi placuszkami każdy będzie zachwycony. U mnie szybciej znikały niż były smażone. Polecam.

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym

Składniki:

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym

Ciasto:

  • 1 kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 250 ml zimnego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus:

  • 25 dag świeżych truskawek
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym

Wykonanie ciasta:

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym
Z podanych składników miksujemy ciasto na placuszki.

Masło lub margarynę należy rozpuścić w garnku i lekko wystudzić. Następnie wszystkie składniki zmiksować w misce na bardzo gładkie ciasto, dodać rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i dokładnie zmiksować.

Smażenie placuszków:

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym
Następnie z ciasta smażymy placuszki na ruminano.

Na patelni należy rozgrzać masło lub margarynę, a następnie smażyć niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony.

Osączanie przed podaniem:

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym
Następnie placuszki osączamy na papierowym ręczniku.

Usmażone placuszki należy dokładnie odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Mus truskawkowy, wykonanie:

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym
Następnie z truskawek wykonujemy mus truskawkowy.

Truskawki należy dokładnie umyć, osuszyć i usunąć szypułki, następnie zblendować z cukrem do smaku na bardzo gładki mus.

Podanie:

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym
Placuszki podajemy z musem truskawkowym na śniadanie. Smacznego.

Gotowe usmażone i odsączone placuszki podawać z musem truskawkowym. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków.