edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pełnoziarniste spaghetti z pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ze smażoną cukinią, suszonymi pomidorami i oliwkami

Pełnoziarniste spaghetti z pesto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pełnoziarniste spaghetti z pesto

 

  • 2 porcje:
  • 20 dag pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 20 dag młodej cukinii z miękką skórką
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 4 plasterki suszonych pomidorów
  • 6-8 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego ulubionego sera)

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste spaghetti z pesto
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki grubości 3-4 mm. Plastry pomidorów pokroić w paseczki, a oliwki przekroić na pół. Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu.
Mniej więcej w połowie gotowania makaronu, wrzucić cukinię na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy. Usmażyć ją tak aby się nie rozpadła.
Makaron odcedzić, dodać łyżkę oliwy i pesto, dokładnie wymieszać. Dodać usmażoną cukinię i znowu wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzchu rozłożyć paseczki suszonych pomidorów i oliwki. Całość posypać startym parmezanem.
Pełnoziarniste spaghetti z pesto
Danie przygotowuje się bardzo szybko, więc dobrze jest pokroić składniki przed gotowaniem makaronu.
Pełnoziarniste spaghetti z pesto
Mniej więcej w połowie gotowania makaronu, wrzucić cukinię na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy.