dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Penne arrabiata z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Włoskie, szybkie danie makaronowe

Penne arrabiata z brokułem

Składniki:

Penne arrabiata z brokułem

 

  • 200 g penne,
  • 200 ml sos pomidorowy arrabiata,
  • 1 zabek czosnek,
  • pół szt brokuł,
  • Sól,
  • pieprz,
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Penne arrabiata z brokułem
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - al dente "na ząb". Odlewając makaron zostawmy szklankę wody z jego gotowania - przyda się gdybyśmy chcieli dobrze rozprowadzić zbyt gęsty sos . Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy gotujemy na parze (ok 5 min). Sos arrabiata przelewamy do garnka, dodajemy przecisniety zabek czosnku i przyprawy (sól,pieprz, oregano), chwilkę gotujemy. Do sosu dodajemy odsączony, gorący makaron i uparowanego brokuła. Mieszamy i podajemy.

Tagi:

sosy brokuły