Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

penne pomidorowo-serowe z bazylia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycace, wloskie danie. Dodaje sok z cytryny, dzieki czemu potrawa ma świeży smak. Świetne polaczenie smakow: czosnek-pomidor-bazylia!

penne pomidorowo-serowe z bazylia

Składniki:

penne pomidorowo-serowe z bazylia

 

  • 2 duze pomidory
  • 4 zabki czosnku
  • kilka listkow bazylii
  • paczka makaronu penne
  • kilka lyzek parmezanu
  • 2 trojkaciki serka topionego
  • lyzka prze3cieru pomidorowego
  • lyzka soku z cytryny
  • pieprz
  • sol
  • majeranek

Sposób przygotowania:

penne pomidorowo-serowe z bazylia
gotuje makaron penne okolo 8 minut w mocno osolonej wodzie.

na patelni rozgrzewam oliwe z oliwek i rpzeciskam czosnek, po chwili dodaje pokrojone i obrane ze skorki pomidory (razem z gniazdami nasiennymi, gdyz nie bede uzywala wody, wiec sos musi byc chociaz troche plynny). przesmazam chwile czosnek z pomidorami. sole, pieprze, dodaje majeranek i lyzke soku z cytryny. dusze [pod przykryciem jakies 6 minut. bazylie siekam i dorzucam do sosu, nastepnie widelcem rozgniatam serki toopione i dodaje do meiszanki. znow przykrywam i dusze. kiedy serki sie rozpuszcza, sos bedzie lekko kremowy dodaje lyzke przecieru pomidorowegoi mieszam. do calosci dodaje ugotowany makaron, mieszam, nakladam i posypuje spora iloscia parmezanu. smacznbego ;)

Tagi:

makaron