Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Penne z mięsno - soczewicowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Penne z mięsno soczewicowym sosem to danie, które powstaje błyskawiczne i nadaje się do zabrania ze sobą do pracy

Penne z mięsno - soczewicowym sosem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Penne z mięsno - soczewicowym sosem

 

  • 250 - 300 g makronu penne
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Penne z mięsno - soczewicowym sosem
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. W woku rozgrzewamy tłuszcz wrzucamy cebulę i soczewicę - szklimy, dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i przesmażamy 5 minut. Dodajemy mięso i zalewamy pomidorami - całość doprawiamy do smaku, mieszamy i dusimy 10 minut.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, dodajemy do sosu, mieszamy podduszając 5 minut, dodając posiekany koperek.
Penne z mięsno - soczewicowym sosem
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. W woku rozgrzewamy tłuszcz wrzucamy cebulę i soczewicę - szklimy
Penne z mięsno - soczewicowym sosem
dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i przesmażamy 5 minut
Penne z mięsno - soczewicowym sosem
Dodajemy mięso i zalewamy pomidorami - całość doprawiamy do smaku, mieszamy i dusimy 10 minut.
Penne z mięsno - soczewicowym sosem
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, dodajemy do sosu
Penne z mięsno - soczewicowym sosem
mieszamy podduszając 5 minut, dodając posiekaną takę pietruszki.