sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tykwa faszerowana kasza jaglaną i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja.

Tykwa faszerowana kasza jaglaną i wiśniami

Składniki:

Tykwa faszerowana kasza jaglaną i wiśniami

Składniki

  • 1 grubsza część tykwy wężowatej
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 słoik wiśni w soku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • (pokruszone bezy)

Sposób przygotowania:

Tykwa faszerowana kasza jaglaną i wiśniami
Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. Podpiekamy przez około 15- 20 minut w 200 stopniach.

Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni. Układamy owoce, ilość według uznania.

Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach.

Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe "nitki" wymieszać z kaszą. 

Tagi:

deser warzywa