Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron z mięsem i sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makaron z mięsem i pomidorami to smaczne i sycące danie.

Makaron z mięsem i sosem pomidorowym

Składniki:

Makaron z mięsem i sosem pomidorowym

 

  • 40 dag makaronu rurki
  • ½ kg mielonego mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 1 karton pomidorów bez skórki (39 dag)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 5 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem i sosem pomidorowym
Makaron ugotować al dente lekko osolonej wodzie . Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając około 15 minut. Dodać, pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, dusić przez 15-20 minut, Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Ugotowany gorący makaron wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem, posypać startym żółtym serem.