Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron z mięsem i pieczarkami to smaczne sycące danie.

Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem

 

  • 30 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka bulionowa
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag makaronu rurki
  • 2 łyżki oliwy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem
Mięso umyć i zmielić w maszynce. W woku rozgrzać oliwę, włożyć mielone mięso, oprószyć pieprzem, smażyć około 15 minut. Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki, połączyć z mięsem, dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, oregano i ketchup, wymieszać. W 1 szkl gorącej wody rozpuścić kostkę bulionową dodać do mięsa, dusić około 10 minut. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, ułożyć farsz, posypać startym żółtym serem.
Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem
Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę czosnek i pieczarki
Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem
Mielone mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie
Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem
Mięso wymieszać z podsmażonymi pieczarkami
Makaron z mięsem, pieczarkami i sosem
Dodać koncentrat pomidorowy przyprawy i pozostałe składniki