SUPERPRZEPIS

Pianka Oreo bez pieczenia

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pianka Oreo bez pieczenia

Kolejne moje autorskie ciasto bez pieczenia.Oprócz tego, że ciasto wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

Pianka Oreo bez pieczenia

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:

  • 150g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • 1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g)
  • 1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa)

Dodatkowo:

  • około 22 sztuki ciemnych herbatników (2 x 11 sztuk na 2 warstwy)

Sposób przygotowania:

Pianka Oreo bez pieczenia

Galaretka:

Pianka Oreo bez pieczenia
Najlepiej użyć galaretki przeźroczystej.

Galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce (ale uważać, aby nie stężała).

Pianka:

Pianka Oreo bez pieczenia
Ciastka należy przełamać na 4 lub 5 części.

Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i następnie ostrożnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Nadal miksując - należy powoli wlać schłodzoną galaretkę.
Na końcu dodać rozdrobnione na większe kawałki markizy.

Całość:

Pianka Oreo bez pieczenia
Druga warstwa herbatników powinna być ułożona na lekko sztywnej piance.

W formie należy warstwę herbatników, a na nie przelać ciasteczkową piankę.
Całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę, aby masa lekko stężała.
Następnie na jej wierzchu równomiernie ułożyć resztę ciastek.

Chłodzenie:

Pianka Oreo bez pieczenia
Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce przez całą noc.

Ciasto ponownie schłodzić w lodówce - aż całkowicie stężeje.