Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pasztet z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej podałam przepis bazowy, który możecie samodzielnie zmodyfikować dodając do niego inne ulubione składniki, np.: pieczarki, boczek, salami, czy mnóstwo świeżych ziół.

Pasztet z cukinii

Składniki:

Pasztet z cukinii

Forma około 8,5 x 27 cm lub dwie mniejsze:

  • 800g cukinii
  • 1 cebula (około 100g)
  • 2 marchewki (około 100g)
  • 20g żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1,5-2 szklanki bułki tartej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii

Cukinia:

Pasztet z cukinii
Młodą cukinię należy zetrzeć ze skórką, starszą obrać i pozbawić gniazd nasiennych.

Cukinię umyć, osuszyć, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Całość odstawić na około 30 minut i po tym czasie odsączyć z nadmiaru powstałego soku.

Reszta składników:

Pasztet z cukinii
Ilość dodatków można samodzielnie zmodyfikować.

Marchew oraz ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulek i czosnek posiekać.

Masa:

Pasztet z cukinii
Należy dodać tyle bułki tartej, aby masa była dość gęsta, ale nie za bardzo.

Cukinię wymieszać z marchewką, cebulą, czosnkiem, zieleniną oraz z serem, jajkami, bułką tartą, olejem i przyprawami.

Pieczenie:

Pasztet z cukinii
Pasztet należy kroić po całkowitym ostygnięciu.

Jednolitą masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez 60-75 minut w temperaturze 180 stopni.
Pasztet kroić dopiero po ostudzeniu, a najlepiej po odstaniu kilku godzin w lodówce.