michal1995

michal1995

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 112]

Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka i puszysta pianka pachnąca cytryną

Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną

 

  • Jajka-4 szt
  • galaretka
  • woda-250ml
  • cukier-3łyżki
  • rodzynki garść
  • skórka z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Oddzielić białka od żółtek, Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 2łyżek cukru, żółtka utrzeć na puch z 1 łyżką cukru. Do żółtek dodać powoli żelatynę a następnie wyparzone rodzynki i skórkę cytrynową. Następnie dodawać powoli ubitą piane z białek dokładnie wymieszać tak aby piana połączyła się z galaretką. Lekko stężałą masę przelewać do kubeczków odstawić do pełnego stężenia, następnie przewrócić do góry dnem i wyłożyć na talerz udekorować śmietaną.
Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną
Do szklanki wlać gorącą wodę i rozpuscić galaretkę
Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną
W wysokim naczyniu ubić białka na sztywną pianę
Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną
Żółtka utrzeć na puch a następnie dodać reszte składników
Pianka truskawkowa aromatyzowana cytryną
Do masy jajecznej dodać ubite białka wymieszać

Tagi:

jajko jajka