Pieczarki nadziewane serem feta

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zamiast kotletów pyszne pieczary i szybko się przyrządza. Dzieci też chętnie zjedzą.

Pieczarki nadziewane serem feta

Składniki:

Pieczarki nadziewane serem feta

 

  • 12 dużych pieczarek
  • 1 op. sera feta
  • kilka gałązek zielonego koperku
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego (dowolnie)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pieczarki nadziewane serem feta
Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni. Pieczarki umyć, odciąć brudne końcówki, wykręcić ogonki, odstawić do wysuszenia. Ogonki pokroić drobno, wymieszać z serem feta, posiekanym koperkiem i tymiankiem oraz pieprzem. Pieczarki ułożyć kapeluszami do góry na talerzu lub bezpośrednio na blasze do pieczenia. Skropić oliwą, rozsmarować oliwę po kapeluszach. Odwrócić kapelusze i nadziać fetą (z górką). Ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 180 stopni. Podawać gorące, gdy pieczarki stracą surowość a feta lekko się roztopi.