Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Pieczona gruszka z amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 200
  • KALORIE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniały rozpływający się w ustach deser, idealny dla osób na diecie - bez glutenu - bezmleczny i niesamowicie pyszny

Pieczona gruszka z amarantusem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona gruszka z amarantusem

 

  • 1,5 łyżki Nasion amarantusa
  • gruszka
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona gruszka z amarantusem
Nasiana amarantusa zalewamy wodą w proporcji 1/1,5 czyli ja dodalam około 4 łyżek wody. Gotujemy ok 15 min co jakiś czas mieszając, następnie posypujemy odrobiną stevii, cynamonu i kardamonu. Gotujemy az wchlonie wodę. Uwaga aby nie przypalić!! Ziarna możemy ugotować również na parze. Gruszke myjemy, przecinamy na pół - drylujemy i obcinamy 'plecy\ żeby stabilnie leżały. Przekładamy d naczynia żaroodpornego. Do wydrylowanego dołka nakładamy po trochę amarantusa, aby wypełnił całą dziurkę, polewamy miodem (1 łyżeczka powinna wystarczyć na dwie połówki) posypujemy wiórkami, cynamonem i imbirem w proszku. Zapiekamy ok. 20 min w temp 200 st.
Pieczona gruszka z amarantusem
dietetyczny, słodki bezglutenowy i bezmleczny deser