WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1599]

Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczysta i delikatna pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej, pieczona w piekarniku. Idealna jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki.

Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej

 

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej

ETAP 1:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Można ją obwiązać sznurkiem bawełnianym żeby potem była ściślejsza i lepiej się kroiła. Jogurt przełożyć do miski. Przecisnąć do niego obrany ząbek czosnku. Dodać przyprawę gyros i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać.

Do marynaty włożyć pierś z kurczaka, przykryć i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Następnie przełożyć do rękawa foliowego i upiec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut w zależności od wagi mięsa.

Po upieczeniu schłodzić i pokroić w cienkie plasterki jak wędlinę.

Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej
Pierś z kurczaka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej
Pierś z kurczaka przełożóna do rękawa foliowego i ułożóna w formie
Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej
Pierś z kurczaka włożóna do marynary z jogurtu i przypraw
Pieczona pierś z kurczaka z marynaty jogurtowej
Pierś z kurczaka przyprawiona i związana sznurkiem