WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Bagietki czosnkowo - serowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe bagietki z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką, z wierzchu nafaszerowane czosnkiem z ziołami prowansalskimi i serem żółtym.

Bagietki czosnkowo - serowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bagietki czosnkowo - serowe

 

Sposób przygotowania:

Bagietki czosnkowo - serowe

ETAP 1:

Masło stopić przestudzić. Drożdże wkruszyć do miseczki i wymieszać z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Zaczyn odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól i masło, przegotowaną i przestudzoną wodę oraz zaczyn. Zagnieść ciasto.

Podzielić je na cztery równe części. Każdy kawałek ciasta uformować w podłużny wałek i ułożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 50 minut.

Do szklanki wlać olej, przecisnąć obrany czosnek. Dodać sól, pieprz ziołowy i drobno pokrojony ser gouda. Wymieszać. Bułki naciąć z wierzchu po długości. W nacięcie powkładać przygotowany farsz.

Bułki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec je ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać je startym drobno serem wędzonym. Piec aż się rozpuści.

Bułki po upieczeniu wyłożyć na metalową kratkę. Podawać ciepłe.

Bagietki czosnkowo - serowe
Bagietki pod koniec pieczenia posypane startym serem wędzonym
Bagietki czosnkowo - serowe
Bagietki po podrośnięciu nacięte i nafaszerowane
Bagietki czosnkowo - serowe
Uformowane bagietki ułożóne na blasze do pieczenia
Bagietki czosnkowo - serowe
Zagniecione ciasto na bagietki czosnkowo - serowe
Bagietki czosnkowo - serowe
Nadzienie do bagietek wymieszane w szklance