dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Pieczona pierś z kurczaka w sosie morelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Letni obiad, zamiast zawiesistych sosów na bazie śmietanki tym razem proponuję do piersi z kurczaka lekki sos z moreli.

Pieczona pierś z kurczaka w sosie morelowym

Składniki:

Pieczona pierś z kurczaka w sosie morelowym

pierś z kurczaka

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ok. 1/4 łyżeczki soli

sos morelowy

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z kurczaka w sosie morelowym
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć mieszanką soli i papryki.

Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 minut. Upieczoną pokroić w plastry.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić morele pokrojone w ćwierć plasterki, dodać wodę, dusić ok. 2 minut pod przykryciem. Dodać miód, sól i pieprz cayenne do smaku oraz musztardę.

Chwilę dusić bez przykrycia aż do zredukowania sosu. Podawać z piersią z kurczaka.