kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Pieczona pierś z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną pieczoną pierś z kurczaka. Soczysta i idealna na kanapki lub na drugie danie. Polecam.

Pieczona pierś z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona pierś z kurczaka

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( 300 gram )
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli cebulowej
  • folia aluminiowa
  • naczynie żaroodporne 18 x 8 x 6

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka myjemy i odsączamy z wody, wycieramy papierowym ręcznikiem. Do małej miseczki wsypujemy przyprawy i mieszamy.

Mięso wkładamy do miski i wsypujemy przyprawy oraz dokładnie obtaczamy z każdej strony, przekładamy na folię aluminiową, zawijamy.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez30 minut, a później rozcinany folię i dopiekamy jeszcze przez 20 minut.
Pieczona pierś z kurczaka
Umytą pierś z kurczaka wycieramy papierowym ręcznikiem.
Pieczona pierś z kurczaka
Przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy.
Pieczona pierś z kurczaka
Na folię aluminiową kładziemy obtoczone w przyprawach mięso.
Pieczona pierś z kurczaka
Do naczynia żaroodpornego wkładamy zawinięte mięso.